"De diepte in" Blog geschreven door Angela Molchanova

De diepte in

Het was een afscheidsfeest in Oekraine 1997 . Ik zou naar buitenland vertrekken. Zenja, een student van de medische faculteit, zat naast me. Ik had al gezien dat er geen mannen waren die mijn aandacht vasthielden. Ik vond leuk om Zenja te spreken. Een interessante, intelligente man. Iets mollig, ook knap. Maar niet een man met wie ik zou willen vrijen. Opeens stelde hij voor om mij te masseren. Hij benadrukte ook dat hij geen seks met me wilde. Het klonk als een geruststelling naar mij toe. ‘Ik ben behoorlijk aangeschoten,’ voegde hij toe. ‘Maak je geen zorgen.’ Ik weet niet waarom maar ik vertrouwde hem. En ik stemde toe. We gingen samen naar mijn kamer waar ik toen met mijn dochtertje woonde. Zij lag in haar bedje vredig te slapen.

Ik kleedde mij uit en ging op mijn bed liggen. Zenja raakte mij aan en begon me te masseren. Ik was ontspannen. Zenja boeide me niet. Ik verdween in mijn lichaam, ik voelde elke sensatie en was diep in mezelf weggezonken. Niets bestond meer behalve ik in mijn cocon met alle sensaties die ik daarbij voelde: zo veilig, zo warm, zo sensitief en opeens sensueel. Een intens verlangen overspoelde mij. Ik was verrast om dit te voelen, omdat dit geen verlangen was naar Zenja. Dat was enkel mijn seksuele verlangen in mij. Wat was het fijn om daar alleen in te zijn. Ik was dankbaar dat Zenja, al had hij het opgemerkt, er niets mee had gedaan. Hij liet mij in dat gevoel zijn, hij liet mij erin zwemmen. Ik was alleen en hij bespeelde mij als een piano. Ik merkte dat mijn sensaties steeds heftiger en intenser werden. Hij liet mij de golfen van mijn groeiende opwinding nemen en vervolgens liet hij mij dalen . Met mijn aandacht was ik volledig in mijn diepte. Dat had ik nog nooit met een enkele seksuele ervaring meegemaakt . Geen partner had mij tot die tijd zo’n ervaring in intensiteit gegeven. Het was nieuw. Het leek uren door te gaan. Ik hoorde niets, ik voelde niet eens de handen van Zenja. Ik voelde alleen een heerlijke onbekende verrukking in mezelf. 

Dit verhaal uit mijn verleden  is een ondersteuning voor mijn huidige inzicht over dat ons verlangen altijd in ons lichaam aanwezig is, los van welk object dan ook.

Heel vaak heb ik bij mannen en vrouwen die in mijn praktijk komen opgemerkt, dat zij geen opwinding of verlangen kunnen voelen omdat zij zich aan een object (partner, minnares) hebben vastgeklampt. De partner moet het voor hen doen: opwinden, spannend maken, boeien etc. Het object is dus verantwoordelijk voor hun verlangen. Zelden bedenkt een man waarom hij geen opwinding voelt. Het ligt of aan zijn leeftijd, of aan de tijdsduur van de relatie; er is geen spanning van de nieuwheid, aldus de man. Daarom neemt hij liever een pilletje om “de seksuele act” te doen slagen in plaats van stil te staan bij zijn lichaam en daar naar verlangen en opwinding te zoeken. 

Je verlangen is in jouw lichaam. Dat kun je altijd bereiken door diep in je eigen lichaam te duiken! Wees geduldig, wees aanwezig! Ga voelen En dan bedoel ik met je eigen lijfelijkheid, zoek je eigen energie. Praktiseer de focus op je lichaam, observeer. Mediteer! Luister daarom naar je lichaam!

7377db50-bd12-42b0-af83-3925b09d34e1 7377db50-bd12-42b0-af83-3925b09d34e1