"Durf te voelen" Blog geschreven door Angela Molchanova

ingevoerd op 15-04-2019

Wat doe je wanneer je je niet fijn voelt?

Men zal verschillend er mee omgaan. De een voelt zich geroepen om er zo snel mogelijk uit te komen. Ken jij dat ‘ik moet mij goed voelen, ik ga afleiding zoeken’-gevoel? Heb je last van een depressie? Dan zal de arts geneigd zijn antidepressiva voor te schrijven. Er moet iets gebeuren om de “shit” niet te voelen.  Het voelen van negatieve emoties, gevoelens is niet oké met vaak als gevolg dat ze niet worden toegelaten en onderdrukt. Aan mooie gevoelens besteedt menigeen vaker meer aandacht dan aan niet prettige gevoelens. Niet prettige gevoelens zijn monsters waar we het liefst weg van vluchten. 

Ik wil hier de aandacht hier daarvoor omkeren .

Uit de sessies merk ik op dat degene die het gemis van intimiteit in relaties ervaart zich meestal niet toestaat om negatieve gevoelens te voelen. Hij onderdrukt ze.

Door negatieve gevoelens niet toe te staan blokker je jezelf in het voelen. In de seksualiteit is het van belang dat het “voelterrein” vrij is om te voelen. Het maakt daarbij niet uit wat voor gevoelens er zijn. Door het vasthouden en het niet doorvoelen van emoties en gevoelens ontstaan de blokkades. Het lichaam gaat verstenen. Het is als water dat niet stroomt. 

Het voelen betekent je water in beweging laten . 

Wanneer we een negatief gevoel zo grondig doorvoelen tot aan de onverschiligheid toe,valt de lading weg. De blokkade lost zich op. De energie die dan vrij komt zal haar natuurlijke weg gaan.

Belangrijk daarbij: maak van intimiteit dan wel seks niets speciaals. Zie seks als een gewoon onderdeel van je leven. Net als tanden poetsen, slapen, wandelen. Wanneer jij iets ophemelt of op een voetstuk zet dan geef jij aan datgene een vorm. Die vorm heb jij voor jezelf bepaald door bijvoorbeeld te stellen: vrijen doe jij wanneer je romantische gevoelens voelt , of wanneer je geil ben, of wanneer je je goed, fit, vrolijk, niet moe etc voelt. Laat vorm los. Begin vanuit gevoel, het maakt niet uit welk gevoel. Dat kan op elk moment gebeuren. Volg hoe het zich ontvouwt. Giet het niet in een vorm. Seks en intimiteit hebben geen vorm.

0fff6f0d-01d8-4581-bd0a-92e229b9674d 0fff6f0d-01d8-4581-bd0a-92e229b9674d